wtorek, 18 grudnia 2012

MIGDAŁOWIEC

Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 2 duże paczki krakresów słonych
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 25 dag masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1jajko
  • puszka mleka słodzonego gotowanego
 Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajko. Powyższe składniki dobrze roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym oraz masłem. Do gotującego mleka wlać roztrzepane jajko z mąką. Stale mieszając ugotować budyń.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubić (można dodać troszkę cukry pudru) i połączyć z żelatyną.
Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe.

Przełożenie:
Krakersy - masa budyniowa zimna - krakersy - mleko skondensowane słodzone gotowane - krakersy - bita śmietana - płatki migdałowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz