piątek, 11 stycznia 2013

CAPPUCINO


CIASTO I
Biszkopt:
  •  6 jajek 
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. około 30-40 min. Biszkopt przekroić na dwie części.

CIASTO II
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg kokosu
Białka ubić z cukrem. Dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160 - 180 st. przez 30 min.

MASA:
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cappucino o smaku waniliowym
1,5 szkl..mleka, cukier, cukier waniliowy zagotować. Do gotującego mleka dodać pozostałą część mleka zmieszaną z mąką i żółtkami. Ugotować budyń. Masło utrzeć na puch. Dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.

PRZEŁOŻENIE:
I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz