czwartek, 31 stycznia 2013

MARYSIEŃKA

Składniki:
  • 2 margaryny
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki kakao
 Masa wiśniowa:
  • słoik kompotu wiśniowego
  • budyń waniliowy
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać 1/2 szklanki cukru, śmietanę, mąkę i  proszek do pieczenia. Na końcu dodać pianę z ubitych białek. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Całość zasypać wydrylowanymi wiśniami. Piec około 40 min. w temp. 180 st.

Zagotować 1/2 litra soku z wiśni. Budyń rozprowadzić z odrobiną soku z wiśni, wlać do wrzącego soku, zagotować. Gorącą masę wyłożyć na ciasto.

Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Wlać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i pszenną. Ugotować budyń.
Kostkę margaryny utrzeć, dodać cukier waniliowy i przestudzony budyń. Krem ułożyć na cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz