piątek, 4 stycznia 2013

BANANOWIEC

Biszkopt:
  •  6 jajek 
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. około 30-40 min.

Masa bananowa:
  • 5-6 bananów
  • kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 złótka
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w pół szklanki wody
Masło, cukier puder i żółtka utrzeć razem. Do utartej masy dodawać po troszkę rozgniecionego banana i stygnącą galaretkę.

Piana:
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 galaretka wiśniowa (truskawkowa) rozpuszczona w 1/2 szkl. wody  
 Białka ubić. Następnie dodać cukier a na końcu stygnącą galaretkę.

Biszkopt - masa bananowa - piana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz