czwartek, 31 stycznia 2013

SZARLOTKA

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 3 kg jabłek
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
Piana:
  • 5 białek
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier wabiliowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
Mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia. Do mąki dodać cukier i posiekaną margarynę. Wyrabiać ciasto dodając po jednym żółtku. Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. resztę rozwałkować. Plackiem wylepić formę. 
Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozłożyć na warstwie ciasta. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier oraz budyń. Masę wyłożyć na warstwę jabłek. Posypać odłożonym pokruszonym ciastem. Piec około 50 min. w temp. 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz