Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru kryształu
- 3 kg jabłek
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- 5 białek
- 2 budynie waniliowe
- cukier wabiliowy
- 1 szklanka cukru kryształu
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać cukier i posiekaną margarynę. Wyrabiać ciasto dodając po jednym żółtku. Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. resztę rozwałkować. Plackiem wylepić formę.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozłożyć na warstwie ciasta. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier oraz budyń. Masę wyłożyć na warstwę jabłek. Posypać odłożonym pokruszonym ciastem. Piec około 50 min. w temp. 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz