środa, 16 stycznia 2013

STEFANKA

Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody
  • 4 łyżki miodu
Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części. Każdy placek piec ok. 35 minut w temp.
180 st. na rumiany kolor.

Krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 10 dag masła
Pomada:
  • 20 dag masła
  • 20 dag chałwy waniliowej
  •  15 dag orzechów włoskich
  • dżem wiśniowy
Budynie ugotować z cukrem na mleku, dodać masło, wymieszać. Na pierwszym placku rozsmarować warstwę dżemu wiśniowego, a następnie lekko wystudzony krem. Przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć warstwę dżemu i krem. 
Przygotować pomadę: utrzeć masło, dodać chałwę. Ucierać aż składniki się połączą i utworzą gładką jednolitą masę. Wyłożyć na wierzch drugiego placka, położyć trzeci placek. Resztę pomady wyłożyć na wiech ciasta.
Orzechy drobno posiekać, obsypać nimi brzegi ciasta.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz