Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- łyżeczka sody
- 4 łyżki miodu
180 st. na rumiany kolor.
Krem:
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 litra mleka
- cukier waniliowy
- 10 dag masła
- 20 dag masła
- 20 dag chałwy waniliowej
- 15 dag orzechów włoskich
- dżem wiśniowy
Budynie ugotować z cukrem na mleku, dodać masło, wymieszać. Na pierwszym placku rozsmarować warstwę dżemu wiśniowego, a następnie lekko wystudzony krem. Przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć warstwę dżemu i krem.
Przygotować pomadę: utrzeć masło, dodać chałwę. Ucierać aż składniki się połączą i utworzą gładką jednolitą masę. Wyłożyć na wierzch drugiego placka, położyć trzeci placek. Resztę pomady wyłożyć na wiech ciasta.
Orzechy drobno posiekać, obsypać nimi brzegi ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz