środa, 16 stycznia 2013

ORZECHOWY PRZEKŁADANIEC

Składniki:
  • 8 białek, 3 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki pszennej
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 10 dag orzechów posiekanych w kostkę
  • 10 dag rodzynek
Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Ubijając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec w temp. 170 st. przez 35 minut. 

Krem:
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • kieliszek spirytusu
  • łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • łyżeczka kawy
  • 2 budynie śmietankowe
  • puszka brzoskwiń
  • 2 paczki ciastek "Delicje"
  • 2 pomarańczowe galaretki
Brzoskwinie osączyć, sok zagotować z 3 łyżkami cukru. Budynie rozpuścić w 1 i 1/4 szklanki wody, następnie dodać mąkę i żółtka. Wymieszać i wlać na gotujący się sok. Zagotować.
Masło utrzeć z zimnym budyniem.
Zrobić napar z kawy i spirytusu. Moczyć w nim "Delicje". Układać partiami: ciasto - krem - "Delicje" - krem - ciasto - krem - brzoskwinie - galaretka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz